top of page

Slik lager du Gelato Stracciatella

Historien skal ha det til at Enrico Panattoni, eieren av Ristorante Marianna i den norditalienske byen Bergamo, fikk ideen til den berømte isen i 1961, da han sto og rørte egg inn i kokende kraft for å tilfredsstille sine gjesters umettelige appetitt på eggesuppen Stracciatella.


Han ville prøve noe nytt, og etter litt prøving og feiling hadde han oppfunnet en helt ny iskrem.


På slutten av prosessen med å forvandle hvit melkeblanding til kremet is – en prosess som italienerne kaller Fiordilatte – tilsatte Enrico varm, flytende sjokolade, som raskt stivnet i kontakt med den kalde iskremblandingen – ikke ulikt måten egg oppfører seg på i kontakt med kokende kraft.


Samtidig sørget ismaskinens skarpe visp for at sjokoladen ble høvlet opp i tynne strimler – stracciatella. Dermed var en helt nye gelato-variant født.


Silkemyk begynnelse

Det høres kanskje ut som chocolate chip, men er på ingen måter det samme.

Enrico Panattonis opprinnelige oppskrift anbefaler å lage en silkemyk krem av melk, eggeplommer og sukker, og så helle i en dose flytende mørk sjokolade.


Den opprinnelige stracciatellaen lages fortatt hos La Marianna, fra de samme maskinene som i 1961, men med litt hjelp fra Bako kan du lage din egen stracciatella som vil overbevise enhver italiener.


TIPS: Hemmeligheten ligger i sjokoladen. Den kan være mørk, lys eller til og med hvit, men bruk alltid sjokolade av topp kvalitet.


Lag din egen stracciatella


Hvit base:

  • 1030 gram melk

  • 160 gram fløte

  • 210 gram sukrose (art. nr. 47001)

  • 50 gram skummetmelkpulver (art. nr. 12040)

  • 50 gram Nic Fabbri Belpanna base 50 (art. nr. 410038)

Du trenger også:

  • 20 gram honning

  • 100 gram Nic Fabbri Stracciatella (art. nr. 410021)

Slik går du frem:

Lag hvit base slik du vanligvis lager den.

Vi anbefaler å gi den hvite basen minst 12 timers modningstid før den brukes.

Tilsett honning, det gir en ekstra god smak på stracciatella.

Lag gelato i din batchfryser/gelatomaskin.

Varm opp ønsket mengde Stracciatella til den er flytende.

Når du trekker ut gelatoen blander du stracciatella lagvis innimellom isen.

I møte med den kalde gelatoen stivner den flytende sjokoladen, og blir til nydelige, crunchy sjokoladebiter.






443 visninger

Relaterte innlegg

Se alle

Eplepai

Comments


bottom of page